Opublikowany przez: Monika C. 2019-06-05 17:42:39
Autor zdjęcia/źródło: Jak zrobić kompot z truskawek @Pixabay
Kompot z truskawek, to już klasyka. Chyba większość z nas go lubi i traktuje jak tzw. comfort food, czyli jedzenie sprawiające przyjemność. Kompot z truskawek chętnie pijemy latem, ale również świetnie smakuje zimą, przyniesiony w słoiku ze spiżarni. Kompot z truskawek to bezsprzecznie smak dzieciństwa. Nie zastąpią go żadne soki, nawet z owoców egzotycznych. Przygotowany nie zawiera żadnych ulepszaczy ani środków konserwujących, wiemy ile dokładnie zawiera cukru, jest więc bezpieczny dla dzieci.
Składniki kompotu klasycznego:
Zagotuj wodę z cukrem
Umyj dokładnie truskawki i oczyść je z szypułek
Włóż truskawki do gotującej się wody i poczekaj aż znowu zacznie wrzeć
Zdejmij garnek z ognia i zostaw do całkowitego wystygnięcia – wtedy kompot osiągnie pełnię smaku (truskawki są miękkie i długie gotowanie sprawi, że się rozpadną).
Przelej kompot do dzbanka lub do szklaneczek
Kompot z truskawek jest napojem wartościowym dla zdrowia. Owoce są gotowane tylko przez chwilę, zachowują więc większość swoich witamin i składników odżywczych. Truskawki zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i maja niewiele kalorii. Zawierają także błonnik.
>>> Czytaj też: Od kiedy truskawki dla dziecka? Owoce sezonowe w diecie niemowlaka
Składniki:
0,5 kilograma truskawek
2 litry wody
4-5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
sok z połowy cytry (opcjonalnie)
1 gałązka świeżej mięty
Kompot z truskawek gotuj tak samo jak kompot klasyczny.
Pod nazwą kompot truskawkowy kryje się również nieco mniej popularny niż napój – deser – podawany w kompotierkach. Jest on gesty, wręcz esencjonalny. Do przygotowania należy użyć zdecydowanie mniej wody.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.